Edit Content

FRANÇAIS

KINOLATINO: LATIJNS-AMERIKAANS FILM FESTIVAL VAN BELGIË

Het initiatief om in België een filmfestival gewijd aan de Latijns-Amerikaanse film te organiseren is ontstaan uit de ontmoeting tussen verschillende Belgische filmmakers van Latijns-Amerikaans origine die elk op een andere manier een sterke verankering met Latijns-Amerika hebben.

Latijns-Amerika krijgt te weinig aandacht in het nieuws en staat momenteel voor een aantal grote uitdagingen: ecologie, feminisme, inheemse volkeren, grondstoffen en een dictatoriaal verleden. Het is een regio in de wereld die onze aandacht verdient omdat de onderwerpen die eruit naar voren komen van groot belang zijn, en de inhoud van deze films is een interessante indicator.

Ondanks het rijke cultuuraanbod in België, is de Latijns-Amerikaanse cinema weinig zichtbaar. Deze leemte opvullen is precies de bestaansreden van het jaarlijkse KINOLATINO-filmfestival. De selectie van kwaliteitsfilms tijdens de eerste editie in mei 2023 heeft ons niet alleen bewust gemaakt van de narratieve originaliteit, de diversiteit en de relevantie van de hedendaagse cinematografische benaderingen, maar heeft vooral honger gecreëerd: verschillende doelgroepen, die zich bewust zijn van de waarde van deze films, vragen ons nu om regelmatig aanwezig te zijn. Zo werd het idee van een filmclub geboren, met filmvertoningen gevolgd door educatieve activiteiten en een hoge mate van publieksparticipatie.

Scroll to Top